Çocuk parkları göründüğü kadar masum değil: Sadece temas yeterli!

İçindekiler

Oyun Parklarındaki Gizli Tehlikeler

Oyun Parklarındaki Gizli Tehlikeler

Çocukların eğlence alanları olan oyun parkları, dışarıda vakit geçirmenin keyfini sunmasına rağmen bazı gizli tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, bu konuda ebeveynleri uyararak, çocukların oyun parklarında enfeksiyon riski ile karşılaşabileceğini belirtti. Güzel havalarda, özellikle şehir içindeki çocukların tercih ettiği oyun parkları, bazı sağlık sorunlarına yol açabilecek durumlarla dolu.

Dr. Alver, “Açık hava ortamlarında güvenli görünen oyun parklarında, dolaylı kontaminasyon ve yetersiz bakım nedeniyle çocuklar ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilir.” diyerek ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

TEMAS YOLUYLA BULAŞ MÜMKÜN

TEMAS YOLUYLA BULAŞ MÜMKÜN

Dr. Alver, dolaylı yoldan enfekte olma durumuna dikkat çekerek, “İndirekt kontaminasyon, enfekte bireyle direkt temas etmeden, çocukların oyun alanlarındaki yapılar (salıncak, kaydırak, tahterevalli ve tutunma alanları) aracılığıyla dolaylı yoldan enfekte olmalarıdır. Eğer ebeveynler bu konuda önlem almazsa, çocuklar temas yoluyla bulaşan pek çok bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonuna yakalanabilir.” ifadelerini kullandı.

Oyun parklarının bakımının önemine de değinen Alver, paslı çivi, kırık cam gibi tehlikelerin yaralanmalara yol açabileceğini ve bu tür yaralanmaların tetanoz ve kuduz gibi kan yoluyla bulaşan enfeksiyon riskini artırabileceğini kaydetti. Bu nedenle, parkların düzenli dezenfekte edilmesi gerektiğini belirtti.

BAĞIRSAK PARAZİTİNE DİKKAT!

BAĞIRSAK PARAZİTİNE DİKKAT!

Kedi, köpek, fare ve kirpi gibi hayvanların dışkılarının, çocuklarda bağırsak parazitlerine yol açabileceğini vurgulayan Alver, “Çocukların kum ve toprakla teması sonrasında ellerini ağzına götürmesi, bu bağırsak parazitlerinin fekal-oral yolla çocukların sindirim sistemine yerleşmesine neden olabilir. Bu durum, karın ağrısı, şişkinlik, ishal ve halsizlik gibi belirtilere yol açmakta ve tedavi edilmezse daha ciddi semptomlara yol açabilir.” şeklinde konuştu.

KIYAFETLERİN YÜKSEK SICAKLIKTA YIKANMASI GEREKİYOR

Ebeveynlerin, çocukların sağlığı konusunda dikkatli olmaları gerektiğini belirten Alver, “Çocuklar oyun parklarında oynadıktan sonra özellikle el hijyenine dikkat etmeli, sık sık banyo yaptırılmalı, ellerin ve yere düşen emziklerin dezenfekte edilmeden direkt ağza teması engellenmelidir.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Ayrıca, çocukların parkta giydiği kıyafetlerin ayrı bir şekilde yüksek sıcaklıklarda yıkanmasını öneren Alver, paslı çivi batması ya da cam kesmesi gibi yaralanmalar durumunda pansuman yapılması gerektiğini ve bu tarz yaralanmalarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak yara bakımının yanında tetanoz ve kuduz riskine karşı koruyucu önlemler alınması gerektiğini belirtti.


İlgili Makaleler

Başa dön tuşu